StappersApp

StappersApp is bedoeld om wandelaars die een georganiseerde wandeling willen lopen en wandelorganisaties dichter bij elkaar te brengen. Een wandelorganisatie kan één of meerdere wandelevenementen organiseren en de bijbehorende kaart en aanvullende informatie (zoals plaats, afstand, tijdstip en datum) publiceren. De wandelaar kan een wandeling selecteren uit alle wandelingen die door de verschillende organisaties worden aangeboden. De geselecteerde wandeling wordt dan gedownload door de wandelaar en de wandelaar ziet tijdens de wandeling waar hij is, hoe ver het nog is tot de volgende rust en tot de finish. Ook wordt automatisch gedetecteerd wanneer er precies gestart wordt.
De app geeft tijdens de wandeling automatisch de positie van de wandelaar door (anoniem), waardoor de wandelorganisatie een inzicht krijgt waar alle wandelaars die mee doen aan het wandelevenement zich bevinden. Ook kunnen medewerkers / vrijwilligers die de app "in het veld"  gebruiken" zien hoe ver wandelaars zich van hun bevinden en kunnen zij zien waar andere medewerkers / vrijwilligers zich bevinden.
De App gebruikt de standaard map (Google Maps voor Android), Bing Maps voor Windows 10 Mobile. Om de app te kunnen gebruiken moeten de GPS en mobiel internet aan staan.

Kaart

Nadat de installatie geheel is voltooid, kunt u de app openen. Na het starten wordt de laatst bekende wandelroute gedownload en op de standaard kaart getoond. Dit kan enkele seconden duren. Het is in deze versie niet mogelijk om gebruik te maken van andere kaarten. Indien uw gps aan staat, zal de getoonde kaart, uw directe omgeving tonen, waarin door middel van een bolletje exact wordt aangegeven waar u zich bevindt. Ook worden de start, finish en de rustplekken getoond

De app bevat 3 schermen: KAART, INFO en EVENEMENTEN, zoals hier links is weergegeven.

De app bevat ook een instellingen menu (meestal weergegeven door drie witte puntjes rechts bovenaan)

Instructies als wandelaar

Evenementen 

Klik op EVENEMENTEN, en klik op de afstand die u wilt gaan wandelen. In het voorbeeld zoals hiernaast is weergegeven is gekozen voor de 10 km. U ziet aan de onderkant van het scherm een kleine toelichting van de afstand. En er wordt een tip gegeven om op ‘KAART’ of op ‘INFO’ te klikken
Dit leidt tot de kaart waar de 10km route op wordt getoond, weergegeven in de kleur van de bepijling (zoals eerder al is weergegeven). Uzelf wordt als een bolletje weergegeven. U kunt ook in- en uitzoomen op de kaart.
De organisatie stelt het erg op prijs wanneer u zich registreert met uw startnummer en uw telefoonnummer in de app. U kunt ook uw naam invoeren, maar dat mag ook een Nick name zijn. Registreren doet u als volgt:

Klik op het instellingen menu (de 3 witte puntjes, rechtsboven aan, vervolgens op Registreer)

 

Toolbarmenu


Onderstaand scherm verschijnt In het voorbeeld is gekozen voor Singlelloop - stadswandeling.

Registreer
U vult hier achtereenvolgens uw (Nick)naam, telefoonnummer en startnummer in.Uw telefoonnummer is van belang zodat, gedurende het evenement, dit kan worden gebruikt om u informatie te geven die van belang is. Zodra u bent geregistreerd, ziet de wandelorganisatie op de route een deelnemer met het ingevoerde startnummer verschijnen op haar monitoringsscherm. Er vanuit gaande dat alle wandelaars dit doen, kan op deze wijze de wandelorganisatie goed aangeven waar bijvoorbeeld de eerst en de laatste wandelaar zich bevinden. Of op welk moment de snelste wandelaar bij een bepaalde rustpost kan worden verwacht.
Met het INFO scherm ziet u aanvullende informatie, zowel voor als tijdens de wandeling. Zie de afbeelding hieronder.
Info

Gedurende de wandeling kunt op dit scherm zien, wat de resterende afstand tot de volgende rust is, de naam van de volgende rust, de totaal afgelegde afstand en de nog resterende afstand tot de finish. Uitgangpunt bij deze gegevens is dat u gedurende uw wandeling niet veranderd van de te wandelen afstand. Eenmaal gekozen voor een van de afstanden, mag dit niet meer worden veranderd.

Wanneer bent u gestart?

De app detecteert automatisch dat u bent gestart. Dit gebeurt zodra:
1.       U aan de start verschijnt van de geselecteerde wandeling en
2.       U zich er na de openingstijd en voor de sluitingstijd van de inschrijving bevind en
3.       U ook daadwerkelijk aan de wandeling bent begonnen. Dit laatste wordt pas gedetecteerd wanneer u meer dan 150 meter onderweg bent. Stil blijven staan bij de start in afwachting dat de app aangeeft dat u gestart bent heeft geen zin. U bent immers nog geen 150 meter van de start vandaan. Het is eventueel mogelijk om handmatig aan te geven dat u bent gestart. U kunt deze knop vinden op het tabblad INFO, onderaan. Wanneer de START knop ‘aan’ staat kunt u deze eventueel gebruiken.
U krijgt via het standaard notificatiescherm van uw smartphone een bericht en een akoestisch signaal, wanneer u:


Instructies voor de medewerker / vrijwilliger

Toolbar

Als het goed is hebt u van de organisatie logingegevens gekregen, waarmee u in kunt loggen op de app, waardoor u extra functionaliteit tot uw beschikking hebt.
Nadat u een afstand heeft geselecteerd, klikt u op het instellingen menu (de 3 witte puntjes, rechtsboven aan),
Vervolgens op: Login als Medewerker

Menu

Login

Vul achtereenvolgens uw login naam en uw wachtwoord in. Dit wachtwoord heeft u van de organisatie via een apart email toegestuurd gekregen. Klik op Login.
Mocht dit wachtwoord niet worden geaccepteerd, wilt u dan zo spoedig mogelijk contact opnemen met de appbeheerder van dit evenement. De contactgegevens zijn u ook via de email verstuurd ?
Nadat u bent ingelogd als medewerker, wordt kort uw volledige naam getoond en de rol die u heeft binnen de organisatie, bijvoorbeeld pijler, EHBO’er. Vervolgens komt u weer in het hoofdscherm terug.Als medewerker ziet u de volgende extra functionaliteit (zie onderstaand scherm):
Toon Wandelaar

Op het KAART scherm ziet u nu ALLE wandelroutes die op dat moment actueel zijn. Iedere wandelroute wordt weergegeven in de kleur van de bepijling.
 
U ziet nu een extra knop: TOON WANDELAARS (rechts onder). Wanneer u op deze knop drukt ziet u ALLE wandelaars die deze app gebruiken op de kaart. Iedere wandelaar wordt weergegeven als bolletje in de kleur van de afstand waarop zij zich hebben ingeschreven. Indien, in het ideale geval, alle wandelaars de app gebruiken is het aan de hand van de rij bolletjes inzichtelijk waar de laatste en waar de eerste wandelaar zicht bevind. En ook waar die wandelaars zich ten opzichte van uw eigen positie bevinden. Bent u EHBO’er en bent u op zoek naar een specifieke wandelaar, dan kunt u door inzoomen waarschijnlijk sneller die wandelaar vinden. Bent u onderdeel van een postbemensing, dan kunt u zien wanneer de eerstvolgende wandelaar bij uw post zal arriveren. Of wanneer de laatste wandelaar zal arriveren.
Ook ziet u ALLE medewerkers die zijn ingelogd. De medewerkers zien er uit als een gele ruit met een zwart kader. Wanneer u er op klikt, krijgt u de naam, telefoon nummer en de rol van die medewerker te zien. Indien uw GPS aanstaat, ziet u uzelf ook als marker op het scherm.
De wandelaars en medewerkers die u ziet op het scherm zijn een moment opname. Deze worden niet automatisch vernieuwd. Wanneer u weer een actueel beeld wilt hebben van alle wandelaars en alle medewerkers dient u weer opnieuw op TOON WANDELAARS te klikken.


Ook ziet u een extra tabblad, HISTOGRAM, rechts bovenaan.
De histogrammen geven een indicatie van het aantal wandelaars t.o.v. de locatie waar u zich bevindt. De histogrammen werken alleen wanneer u zich als medewerker op één van de wandelroutes bevindt.
Het scherm ziet er ongeveer uit zoals onderstaande afbeeldingen.


AfstandHistogramTijdhistogram
Er zijn 2 soorten histogrammen die u met de schakelaar rechts kunt selecteren:
Dit histogram geeft een verdeling van het aantal wandelaars dat nog langs moet komen op uw locatie (per 5 km). In dit voorbeeld ziet u dat de meeste wandelaars tussen de 5 en de 10 km van u verwijderd zijn
Dit histogram geeft een verdeling van het aantal wandelaars dat nog langs moet komen op uw locatie (per uur, gebaseerd op de gemiddelde snelheid per loper). In dit voorbeeld ziet u dat de meeste wandelaars tussen 16 en 17 uur bij u langs komen.
De wandelaars zijn weer gegroepeerd per afstand (iedere afstand weer zijn eigen kleur).
Het histogram is een moment opname. Wanneer u weer een actueel histogram wilt zien, moet u op ‘Ververs’ klikken.